10.06.2024 | Virtaus Consulting
Kirjakatsaus: Aivosi tarvitsevat tauon

Luin osana palautumisohjaajakoulutustani Minna Huotilaisen kirjan Aivosi tarvitsevat tauon – Taukokulttuurin elvytysopas (2021, Tuuma-kustannus). Huotilainen on aivotutkimukseen perehtynyt kasvatustieteen professori Helsingin yliopistossa.

Tässä kirjassa Huotilainen tarjoaa kootusti tutkittua tietoa siitä, miten erilaiset tauot vaikuttavat työskentelyyn, työn kuormituksesta toipumiseen sekä kehon ja mielen toimintaan. Lisäksi kirjassa on runsaasti pohdintatehtäviä ja käytännön ideoita, miten työpaikan taukokulttuuria voi kehittää.

Kirjasta nousevat seuraavat kolme tärkeää oppia:

1. Aivot tarvitsevat taukoja työpäivän aikana

Kirjassa valotetaan taukojen merkitystä erityisesti aivojen ja aivotyön kannalta. Lopulta kaikesta työstä nykypäivänä on tullut enemmän tai vähemmän aivotyötä, joten opit pätevät laajasti.

Aivoja ei voi verrata koneeseen, joka tuottaa tasalaatuisia ajatuksia, ideoita ja oivalluksia kuin liukuhihnalta, hetkestä, päivästä ja vuodesta toiseen. Jos aivoja ei lepuuta ja huolla säännöllisesti, hyvinvointi, työskentelyn tehokkuus ja tuottavuus kärsivät. Äärimmäisin ilmentymä aivojen vakavasta kuormitustilasta on työuupumus. Työuupumusten huomattava lisääntyminen on yhteiskunnallinenkin huolenaihe, joten aivojen palautumiseen on syytä kiinnittää huomiota entistä enemmän.

Tauot parantavat tutkitusti mm. vireystilaa, tarkkaavaisuutta, keskittymistä, päätöksentekoa ja luovuutta. Lisäksi ne nollaavat päivän aikana kertyvää kognitiivista kuormaa.

2. Liikkuminen tukee aivojen palautumista

Koska suuri osa nykytyöstä tapahtuu istualtaan tietokoneen ääressä, taukojen aikana on tärkeää paikata kehollisen toiminnan vajetta. Liikkumisella on tutkitusti myönteinen vaikutus myös erilaisiin kognitiivisiin prosesseihin, kuten henkiseen suorituskykyyn, ongelmanratkaisuun, tavoitteelliseen työskentelyyn, työmuistiin ja uuden tiedon omaksumiseen.

Liikunnallinen elämäntapa on kiistatta ihmisen fyysisen ja psyykkisen terveyden kannalta hyödyllistä. Työpäivään kehoa ja aivoja palauttavaa liikkumista voi lisätä esim. ”liikuskelulla” ja taukojumppaliikkeillä.

3. Työpaikan taukokulttuuria kannattaa kehittää yhdessä

Työpaikan taukokulttuuria on tärkeää pohtia kehittää yhdessä kaikkien työyhteisön jäsenten kanssa:

  • Minkälaisia kirjoittamattomia sääntöjä ja tapoja meillä on taukojen pitämiseen liittyen?
  • Minkälainen taukokulttuuri tukisi henkilöstömme palautumista parhaalla mahdollisella tavalla?
  • Miten organisaation arvot, työhyvinvoinnin ja työntekijäkokemuksen tavoitteet näkyvät käytännön arjen tasolla esim. taukokulttuurissa?

Taukokulttuurin kehittämiseen kuuluvat mm. seuraavat näkökulmat: taukotilan sijainti, sisustus, varustelu ja tarjoilut, taukojen sisältö, saako tauoilla puhua työasioita, saako tauolla nukkua päiväunet, etäpäivän tauot.

Kirja sopii mainioksi ideapankiksi työpaikan työhyvinvoinnin kehittämisestä vastaaville, esim. johtoryhmille, esihenkilöille, HR-henkilöstölle tai työhyvinvointi/-suojeluhenkilöstölle. Lisäksi kompakti kirja sopii täydennyslukemiseksi työhyvinvoinnin ammattilaisille, kuten työnohjaajille, terapeuteille ja coacheille.

Haluaisitko tietää lisää palautumisesta? Lue lisää palveluistani täältä.